Ikioma vapaa-ajan asunto – uutena vai remontoituna?

Kesän korvalla mökkeilykuume kasvaa ja omasta asunnosta tai talosta haluaisi hetkeksi luonnon keskelle rauhoittumaan. Erilaiset vapaa-ajan asunnot ja kakkoskodit ovat kovassa käytössä juuri kesällä ja toukokuun viimeiset päivät täyttyvätkin jo linnun laulusta, kukkien istutuksesta ja laiturin huoltotöistä.

Ikioma vapaa-ajan asunto mahdollistaa todellisen irtioton arjesta ilman stressaavia matkavarauksia tai kovaa pakkausrumbaa. Onko sinulla oma mökki tai vapaa-ajan asunto? Mikä sinun kesäkodissasi on parasta?

Jokainen vapaa-ajan asunto on erilainen. Omistajiensa näköinen. Osa mökeistä on perittyjä, osa ostettuja tai rakennettuja. Vuokramökkikin on hyvä keino päästä mökkeilemään. Mutta kannattaako oma uusi vapaa-ajan asunto rakennuttaa vai toteuttaa remontoimalla vanhaa? Lue tästä postauksesta lisää mökkimarkkinoista vuoden 2021 Suomessa, sekä mökin kunnostuksesta ja rakentamisesta!

modulhus_mökki_rakennus_2

Mökkimarkkina käy kuumana

Vuoden 2020 alussa uutisoitiin vielä, että mökkien hinnat ovat romahtaneet ja hintojen huippuvuodet ovat historiaa. Yhä useammin suomalainen valitsi lomakohteekseen jonkin ulkomailla sijaitsevan paikan kotimaanmatkailun sijaan. Koronapandemian laajuus yllätti ja peruutti ulkomaanmatkat ja vuodesta 2020 tulikin lopulta mökkeilyn huippuvuosi.

Vuonna 2021 mökkimarkkina käy edelleen kuumana ja tulevaan kesään varaudutaan investoimalla vapaa-ajan asuntoihin ja kesäkoteihin. Yhä useampi suomalainen viettää mökillä aikaa myös viikolla, sillä etätyöpisteet siirretään sujuvasti mökille. Mökkeilyn suosio etenkin lapsiperheiden keskuudessa on noussut.

Vapaa-ajan asuntoja, rantatontteja ja eri hintaluokkien mökkejä ostetaan ja myydään nyt paljon. Markkina käy kuumana ja hinnat ovat kasvaneet vuoden 2020 alkupäivien lukemista. Myös mökkirakentaminen on virkistynyt ja ihmiset päätyvätkin yhä useammin rakentamaan mökin mikäli sellaista ei valmiina löydy.

Kannattaako mökki rakentaa tai rakennuttaa vai onko siinä kova työ? Mitä jos ostaisi huonokuntoisen mökin ja remontoisi sen? Lue seuraavasta kappaleesta vinkkejä päätöksentekoon!

 

modulhus_mökki_rakennus_1

Rakennus vai remontointi?

 Kannattaako mökki ostaa ja remontoida vai aloittaa nollasta, ostaa tontti ja rakentaa? Yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä se riippuu tilanteesta ja ihmisestä. Nykytiedon valossa kumpikaan vaihtoehto ei ole välttämättä toista nopeampi tai edullisempi, sillä suuressa remontissa purkaminen vie aikaa ja maksaa työtunteja. Toisaalta pikkuremontti voi olla helppo ratkaisu jos kohde on muuten okei ja mökissä ei ole hometta tai muita rakenteellisia ongelmia.

Mökkikaupassa, kuten muussakin kiinteistökaupassa merkittävin tekijä, joka vaikuttaa esimerkiksi mökin tai tontin kysyntään on sijainti, sijainti ja sijainti. Suomessa on paljon rantaviivaa, mutta suuri osa sitä on jo rakennettua. Näin ollen esimerkiksi pääkaupunkiseudun lähettyviltä voi olla vaikeaa löytää rakentamatonta rantatonttia. Tällaisissa tilanteissa remontointi tai jopa mökin purku ja uuden rakentaminen voi tulla kyseeseen.

Rakentamalla saa täydellisen mökin, mutta prosessi on yleensä aikaa vievä ja melko kuluttava, sillä vaikka osan töistä ulkoistaisi, joutuu rakennustöitä valvomaan ja koordinoimaan jatkuvasti. Mökin tai vapaa-ajan asunnon rakentamisella saa aikaiseksi vaikkapa älykodin tai täydellisen toimivan lomakodin, mutta uusi mökki on lähtökohtaisesti kalliimpi kuin vanha, mikäli ne siis sijaitsevat samanlaisilla tonteilla.

Yleensä sanotaan, että remontoinnin ja rakentamisen hintaero on todellisuudessa pienempi kuin luulisi, sillä budjettiarviot remonttikohteessa usein ylittyvät helposti. Vanhasta talosta tai mökistä ei kuitenkaan remontillakaan saa uutta, joten mökkikaupoilla kannattaa mennä puhtaasti oma tilanne, aikaresurssi ja jaksaminen edellä.

Tai mökkityöt voi ulkoistaa ja loman voi aloittaa saamalla avaimet käteen omaan uuteen vapaa-ajan asuntoon. Lue seuraavasta kappaleesta kuinka se käy!

Unelmien mökin rakentamisen ei tarvitse olla vuosien projekti

Osa ihmisistä on sellaisia, jotka tekevät mielellään kaiken itse alusta asti. Osalla ihmisistä on sahanpurua veressä ja erilaiset rakennustyöt onnistuvat kultaisten käsien avulla kuin itsestään. Osa ihmisistä luo uraa, kasvattaa perhettä, harrastaa tai ei vain yksinkertaisesti ole kiinnostunut osallistumaan rakennus- tai remontointitöihin. Sekin on aivan ok.

Unelmien mökkiä harvemmin löytyy suoraan markkinoilta, sillä usein mökkiin tarvitaan vähintäänkin joitain muutoksia, jotta se täyttää kaikki kriteerit. Helpointa, ei ehkä edullisinta, mutta helpointa saattaakin olla tällöin rakennuttaa unelmien mökki valmispaketin avulla.

Unelmien mökin voi hahmotella esimerkiksi Modulhusin talonrakennustyökalulla ja kun palaset asettuvat paikalleen, saat unelmien vapaa-ajan asunnosta hinta-arvion helposti ja nopeasti. Mökkipaketin voi tilata kokonaisurakoinnilla ja näin voitkin aloittaa kesän vieton omassa pesässä ilman suurempia murheita. Mökkiunelman ei tarvitse viedä vuosia ja viimeisiä voimia vaan kaiken aina puutarhatöistä alkaen voi ulkoistaa!


Haaveiletko omasta mökistä tai vapaa-ajan asunnosta?

Rakenna unelmien kohde talonrakennustyökalulla täällä!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.