Kuinka tehdä kesäkeittiöstä toimiva? – Nappaa vinkit talteen!

Kesäkeittiö on suomalaisten pihojen ja mökkiympäristöjen iloinen lisä, sillä maassamme otetaan kaikki ilo irti kesästä ja lämpimistä keleistä. Kesäkeittiö saattaa toimia lisänä sisäkeittiölle, mutta etenkin mökkimiljöössä koko ruuanlaitto siirretään kesäksi ulos.

Toisinaan kesäkeittiö on myös ainoa paikka laittaa ruokaa ja leipoa. Sen tuleekin vastata isäntäperheen ja vieraiden tarpeisiin ja toimia niin hyvin, että ruuanlaitto on ilo eikä pakollinen paha. Uudet perunat ja grilliherkut valmistuvat paljon näppärämmin hyvin varustellussa keittiössä kuin kokoon kyhätyssä lisäköökissä. Lue tämä postaus ja nappaa ajankohtaiset vinkit kesäkeittiön sisustamiseen!

modulhus_kesäkeittiö

Sijainti, sijainti ja sijainti

Kesäkeittiön varustelussa ja rakentamisessa kannattaa lähteä liikkeelle samoin, kuin missä vain rakentamisessa. Mihin kesäkeittiö sijoitetaan? Löytyykö tontilta hyvä, lämmin paikka, jossa ei kuhise sääskiä? Kuinka lähelle rantaa saa rakentaa ja tarvitaanko keittiölle rakennuslupa?

Kesäkeittiö kannattaa rakentaa niin, että löytää lämpimän ja suojaisan paikan, jotta esimerkiksi tuuli ei pääse haittaamaan grillausta. Mikäli keittiöön halutaan vaikkapa vesi tai sähkö, tulee ne ottaa tässä vaiheessa huomioon paloturvallisuutta unohtamatta. Myös mahdollinen terassi ja sen rakennusedellytykset saattavat vaikuttaa keittiön paikan valintaan.

Kesäkeittiö – koko ja muoto

Kesäkeittiö tulee rakentaa sen käyttäjien näköiseksi ja se määrittääkin sen, millaisia ominaisuuksia keittiölle tulee. Mikäli kyseessä on yksinkertainen katon letunpaistoa varten, on kyseessä hyvin erilainen rakennus kuin täysin varusteltu ulkokeittiö.

Keittiön koko kannattaa mitoittaa niin, että sisään mahtuu kiinteiden kalusteiden ja tavaroiden lisäksi myös muutama kokki. Keittiön katto kannattaa tehdä niin, että terassilla grillaava ruuanlaittaja säilyy kuivana. Lisäksi muun muassa tiskipisteen vedet tulee valuttaa muualle tai imeyttää maahan.

Kuten jo edellä mainitsimme, rakennuslupa ja muut lupa-asiat kannattaa ottaa huomioon, jotta keittiö ei saa purkutuomiota myöhemmin. Harkitse myös lämmityksen tarvetta, mikäli keittiö on käytössä myöhemminkin.

Sähkö, kaasu vai elävä tuli

modulhus_kesäkeittiö_2

Ruuanlaitossa tarvitaan usein lämmitysmahdollisuutta ja kesäkeittiössä voikin usein esimerkiksi grillata, keittää, paistaa ja ryöpätä. Kannattakin miettiä omia tarpeita ja saatavilla olevia mahdollisuuksia. Sähköliittymää ei useinkaan tarvita, mikäli keittomahdollisuuden järjestää kaasuhellalla ja kaasupullolla. Myös kaasu- tai hiiligrilli tai vaikkapa kamado-grilli tuovat ruuanlaittoon lisämahdollisuuksia. Lisäksi vaikkapa kaivonrenkaasta voi askarrella makkaranpaistopaikan, jossa hauduttaa tarvittaessa vaikkapa rosvopaistin.

Juokseva vesi on niin ikään korvattavissa vesikanisterin avulla. Veden käytössä ei kannata kuitenkaan pihistellä, sillä esimerkiksi kalaa tai lihaa käsitellessä hygieniasta ei kannata tinkiä. Veden läheisyys lisää myös paloturvallisuutta. Lisäksi astioiden tiskaus on helpointa järjestää samassa tilassa joko juoksevan veden tai kantoveden avulla. Ja astiakaappi helpottaa kesäkeittiössäkin huomattavasti. Mieti myös kesäkeittiön siivous läpi jo ennen kuin alat rakennuspuuhiin.

Sisäkeittiö pihalla vai kesäkeittiö mökillä?

Skandinaavisen trendin mukaan Suomessakin kesäkeittiöistä on tullut yhä isompi osa pihaa ja suorastaan sisätilan jatke. Kesäkeittiön voikin rakentaa myös vaikkapa lasitetulle terassille tai miksei vaikkapa myös omalle parvekkeelle. Tällöin paloturvallisuuteen tulee kuitenkin kiinnittää entistä enemmän huomiota.

Kesäkeittiö on parhaimmillaan toinen keittiö, jossa kaikki on tuttua ja omalla paikallaan. Toimivasta kesäkeittiöstä löytyvät kaikki tarvittavat välineet ja raaka-aineet. Kesäkeittiön voi myös yhdistää vaikkapa keittiöpuutarhaan ja luonnon antimia voi käyttää osana ruuanlaittoa vuodenaikojen vaihtuessa keittiön seinien ulkopuolella.

Toimiva kesäkeittiö ei ole välttämättä kallein, modernein tai parhaiten varustettu. Keittiön rakentamisessa ja suunnittelussa tuleekin ottaa huomioon oma rahallinen ja ajallinen budjetti ja se, kuinka paljon ja mihin tarkoitukseen keittiötä oikeasti käyttää. Listaa keittiön tärkeimmät ominaisuudet, mieti ruuanlaiton lisäksi tiskaaminen, säilyttäminen ja kierrättäminen ja jätä tilaa myös rennolle oleskelulle. Näin teet keittiöstä itsellesi toimivimman!


Siintääkö haaveissasi mökkimiljöö kesäkeittiöllä? Tutustu valikoimaan Modulhusin talonrakennuskoneessa!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.