Kolme tyyliä inspiroivaan pihaan ja puutarhaan

Suomalaisissa kodeissa pihan merkitystä usein aliarvioidaan, sillä Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, joten kesäpihaan satsattu raha tuntuu usein hukkaan heitetyltä. Piha ja puutarha ovat kuitenkin tärkeä osa kotia, sillä ne luovat ensivaikutelman kodista ja sen ihmisistä, mutta toimivat myös kodin jatkeena.

Onko sinulla toimiva piha ja hyvin suunniteltu ja hoidettu puutarha? Mikäli vastasit kyllä, olet hyvällä tiellä kohti harmonista ja inspiroivaa kotia ja sen ympäristöä. Mikäli epäröit tai vastaus oli tiukka ei, älä huoli! Ränsistyneet koti- ja mökkipihat ovat tavallinen näky Suomessa, mutta inspiroivan pihan saavuttaminen ei vaadi vuosien rakennusta ja istutustöitä vaan pienellä vaivalla pihasta saa ikivihreän ja inspiroivan.

Suomalaiset innostuivat pihan ja puutarhan laitosta vuonna 2020 ja trendi jatkuu positiivisena tänäkin kesänä. Lue tämä artikkeli ja nappaa vinkit pihan ja puutarhan päivittämiseen!

piha-ideiota_modulhus_4

Piha ja sisustus on helppoa yhdistää

Kun ajatellaan suomalaista pihaa, saattaa ensimmäiseksi mielikuvaksi nousta muisto lapsuuden mummolasta, jossa katoksella varustettu keinu, grillipaikka, perennat ja marjapensaat oli rakkaudella aseteltu omille paikoilleen. Pihaan ja pihanhoitoon liitetäänkin sellaisia mielikuvia, kuten vaivannäkö, multaiset sormet ja polvet, maalaus, remontointi ja sadonkorjuu.

Nämä mielikuvat saattavat hyvinkin vastata sellaisen ihmisen arkea, joka rakasta puutarhanhoitoa ja haluaa viettää pihalla paljon aikaa. Kerromme kuitenkin nyt pienen salaisuuden. Toimivan ja helppohoitoisen pihan tai puutarhan voi saada myös helposti ulkoistamalla osan tai koko projektin tai esimerkiksi valitsemalla materiaaleja ja kasveja, jotka kestävät aikaa.

Piha onkin yhä useammin sisustuselementti, joka toistaa myös talon sisällä toteutettua ilmettä ja värimaailmaa. Moderni ja skandinaavinen piha tilataan yhä useammin pihasuunnittelijalta, joka rakentaa sellaisen kokonaisuuden, joka miellyttää talon tai mökin isännän tai emännän silmää.

Piha ja sisustus eivät siis ole erilliset asiat vaan yksi suuri kokonaisuus, joka rakennetaan yleensä samalla kun varsinainen talokin. Myös parvekkeiden sisustus ja viherkeitaiden rakennus ovat yhä suositumpia ja suomalaiset ovat löytämässä pihat a ulkoalueet uudelleen pitkän ajan jälkeen.

Jatka lukemista ja saat kolme ideaa inspiroivan pihan ja puutarhan rakentamiseksi!

Tyyli 1: Suojaudu säältä pergolassapiha-ideoita_modulhus_1

 Osa ihmisistä hakee pihalta ja puutarhalta ennen kaikkea jatketta kodille ja suojaisaa, turvallista paikkaa viettää aikaa ulkoilmassa. Inspiroivan pihan voikin rakentaa jättimäisen pergolan ympärille, jolloin katseen nappaa kesän ihanin oleskelupaikka ja muu piha ja puutarha voi olla vaikkapa luonnontilassa.

Pergola on käytännössä katos, jonka voi rakentaa vaikkapa puusta ja johon liitetään yleensä sateelta ja tuulelta suojaavia seiniä tai katto ja joka maisemoidaan usein vaikkapa köynnöskasveilla.

Pergola voi olla ruokailualue, lukunurkkaus tai grillipaikka tai sen tarkoitusta voi vaihdella aina tarpeen mukaan. Pergola onkin parhaillaan paikka, jossa koko perhe voi kokoontua ja unohtaa maallisen maailman muut murheet.

 

Tyyli 2: Hanki ikivihreä kivipuutarhapiha-ideoita_modulhus_2

Puutarhan ei tarvitse olla puutarhamyymälöiden kirjon kanssa kilpaileva värioksennus vaan toisinaan ja joillekin ihmisille yksinkertaisempi on mieluisampi vaihtoehto. Yksinkertainen, helppohoitoinen ja näyttävä tapa sisustaa piha onkin rakentaa sille kivipuutarha!

Kivipuutarha sopii etenkin kuiville ja kivisille tonteille, joiden maaperä vaatisi suuria muokkauksia, mikäli siitä haluaisi tehdä ilmavan ja hedelmäisen. Kivipuutarha on käytännössä kivien ympärille rakennettu istutus, jossa kivet imevät auringon valoa ja luovuttavat lämpöä kasveille. Kivien lisäksi asetelmaan kuuluu kivikkoiseen maahan sopivat kasvit, jotka kukoistavat kuivassa ja karussa maassa.

Japanilainen kivipuutarha on noussut suosituksi suomalaisissa pihoissa, sillä se on suhteellisen helppohoitoinen ja ikivihreä, mutta äärimmäisen näyttävä. Sen peruselementtejä ovat kivet, sora, vesi ja ikivihreät kasvit, jotka kuvaavat ikuisuutta, rauhaa ja kestävyyttä. Jokaisella kivellä on oma merkityksensä ja puutarha voikin olla eheyttävä ja henkinen kokemus, mikäli sellaista puutarhalta hakee.

 

Tyyli 3: Tyylittele piha skandinaaviseen tapaanpiha-ideoita_modulhus_3

Moderni ja skandinaavinen, osin jopa minimalistinen tyyli on ollut suomalaisten kestotrendi jo pitkään ja se näkyy myös puutarhassa. Skandinaaviseen pihaan kuuluu kulmikkuus, kontrasti, tumman ja vaalean värityksen yhdisteleminen ja modernit, rosoiset materiaalit.

Skandinaaviseen pihaan voi hakea jämäkkyyttä ruukkuistutuksilla ja esimerkiksi jättiruukuilla. Myös oleskelualueet, saunakeidas tai vaikkapa ulkokeittiö istuvat moderniin pihaan kuin nenä päähän. Istutukset ja elävät kasvit ovat osa pihaa, mutta niissä suositaan lähinnä helppohoitoisia, ainavihantia kasveja ja esimerkiksi heinäkasveja.

Modernia, inspiroivaa tyyliä voi lähteä hakemaan vaikkapa mökkitapahtumista ja asuntomessuilta. Myös sisustuslehdet, puutarhalehdet ja Pinterest ovat täynnä tämän kesän kuumimpia pihatrendejä ja etenkin toimivan ja modernin pihan rakentamista. Mikäli skandinaavinen tyyli sopii sinulle, jatka sitä myös pihallasi ja puutarhassasi ja ilahdut joka kerta kun tulet kotiin!

 


 

Haaveiletko pakopaikasta tai keitaasta luonnon rauhassa?

Tutustu muuttovalmiisiin mökkeihin ja piharakennuksiin osoitteessa modulhus.fi!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.