Kotityöskentely – Mitä huomioida etätyöpisteen suunnittelussa?

Koti- ja etätyöskentely on uusi normaali ja koulu, opinnot, kokoukset ja työt hoidetaan sujuvasti sieltä, missä kulloinkin satutaan olemaan. Varsinainen etätyöpiste rakennetaan usein kotiin tai kesäksi vaikkapa mökille.

Kotona työskentely tai opiskelu ei ole aina helppoa, sillä usein kotona ei olla suinkaan yksin ja kotityöt ja muiden ihmisten läsnäolo sekoittavat tuttua ja turvallista työrutiinia. Etätyöpisteen hyvällä suunnittelulla voidaan kuitenkin rauhoittaa ja tehostaa työntekoa, välttää terveysongelmia ja esimerkiksi erottaa työaika ja vapaa-aika onnistuneesti.

Lue tämä postaus ja nappaa vinkit etätyöpisteen suunnitteluun!

Rakenna monikäyttöinen kotikonttori

Fakta on se, että oman asunnon tai talon neliöt on usein rajattu siihen, mitä ne ovat, eikä erillistä työhuonetta ole mahdollista järjestää. Tällöin työnteko saattaa hoitua vaikkapa keittiön pöydällä tai olohuoneen nurkkaan ängetyllä tietokonepöydällä.

Hyvälle etätyöpisteelle ei olekaan varsinaista määritelmää esimerkiksi sen suhteen missä sen tulisi olla tai millainen sen tulisi olla. Työpisteen pitää istua omaan kotiin toiminnallisesti ja sisustuksellisesti ja sen tulee nostaa motivaatiota ja intoa, eikä laskea sitä.
Avain toimivaan kotikonttoriin on monikäyttöisyys. Koska toimiston ovea ei voi sulkea kun työpäivä loppuu, tulee työpisteen olla sellainen, että se muuttuu vuorokaudenajan ja kodin tarpeiden mukaan.

 

kotityöskentely_modulhus_1
Kotikonttoripöytänä voi käyttää esimerkiksi näyttävää klaffilipastoa, jonka voi sulkea kaapiksi päivän päättyessä. Pöytänä voi käyttää siirrettävää tai vaikkapa taittuvaa työpöytää, jonka voi nostaa syrjään tai esimerkiksi korkeampaa baaripöytää, mikäli työpäivän aikana haluaa myös seisoa.

Usein kotona oleva työpiste ei olekaan enää jäykkä ja suuri tietokonepöytä laatikoineen vaan ennen kaikkea muuttuva ja siro työpiste, jonka saa pois silmistä ja pois mielestä kun tarve on.
Vuoden 2021 trendien mukaan kotiin ei hankita enää varsinaista toimistotuolia vaan työt hoidetaan esimerkiksi nojatuolista tai muusta näyttävästä tuolista ja toimistomaisuus pyritään häivyttämään. Toimistomaisuuden hävittämisessä ja kotikonttorin suunnittelussa ei tule kuitenkaan seurata pelkästään sisustuksen trendejä, vaan muistaa myös ergonomisuus ja työturvallisuus. Lue seuraava kappale ja kuulet niistä lisää!

Muista ergonomia – se kannattaa pitkällä aikavälillä

kotityöskentely_modulhus_2

Ergonomia ei ole pelkkää toimistojargonia vaan suurempi kokonaisuus, jonka tarkoituksena on varmistaa ihmisten hyvinvointi ja turvallisuus myös työnteon aikana. Ergonomia tuleekin kreikan kielen sanoista ergo eli työ ja nomos eli luonnonlait.

Kun puhutaan kotityöskentelystä ja ergonomiasta, on tärkeää varmistaa, että kotitoimisto täyttää kaikki ne samat normit, joihin työpisteen suhteen yleensäkin pyritään. Mikäli kotitoimistotyöskentely on väliaikainen ratkaisu tai työnantajan kehotus, tulee yritys yleensä vastaan ja tarjoaa esimerkiksi valaistus- ja huonekaluratkaisuja toimivan ja turvallisen kotitoimiston rakentamiseen.

Kotona tulee muun muassa huomioida se, että tuoli ja pöytä ovat oikealla korkeudella ja työskentelyasento on hyvä. Asentoa voi tarvittaessa korjata vaikkapa erilaisten selän taakse asetettavien tyynyjen avulla.

Myös valaistusta tulee olla riittävästi, mutta se ei saa heijastua esimerkiksi tietokoneen ruudulta liikaa. Työasentoa tulisi vaihdella päivän aikana tai vähintäänkin pitää riittävän hyvät ja tehokkaat liikunta- ja silmätauot.

Ergonomiaan liittyy myös työympäristön rauhoittaminen ja kuormituksen välttäminen, sekä esimerkiksi oikein tehdyt nostot. Kotona ympäristön rauhoittaminen voi olla vaikeaa silloin, kun samassa kotikonttorissa on koko perhe. Lue seuraava kappale ja kuulet vinkkejä siihen, miten työajan ja vapaa-ajan voi yrittää erottaa myös kotona neljän seinän sisällä!

Erota työaika ja vapaa-aika myös kotona

Silloin, kun toimiston ovea ei voi sulkea työpäivän jälkeen ja heipat työkavereille ovat vain tervehdyksiä Teams-puhelun lopussa, vapaalle vaihtaminen voi olla vaikeaa. Asiaa ei auta yhtään se, että työtä tehdään siinä samassa huoneessa, jossa pitäisi yhtäkkiä pystyä rentoutumaan. Työajan ja vapaa-ajan erottamisen haasteet ovat kasvaneet ymmärrettävistä syistä.

Ehkä helpoin keino irtaantua työpäivästä on piilottaa kaikki työhön käytettävät tavarat, kuten tietokone ja kuulokkeet ja käydä vaikkapa ulkona luonnossa tai liikkumassa. Kun työpuhelin on kiinni ja työpiste purettu tai piilotettu, on toivoa, että mielen valtaavat muut kuin työasiat.

Tämä on kuitenkin usein helpommin sanottu kuin tehty, sillä meidän ihmisten mieli toimii niin, että paikat, hajut ja äänet muiden ärsykkeiden tapaan tuovat muistoja mieleen. Ja etätyöaikana ne ovat usein työhön liittyviä muistoja omassa olohuoneessa tai keittiössä.

Vapaalle voi yrittää vaihtaa muun muassa vaihtamalla työvaatteet toisiin vaatteisiin. Pukeutumisella omaa ajatusta voi hämätä ajattelemaan, että työpäivä on nyt ohi. Kirjan lukeminen, kotoa poistuminen, ystävien tai perheen kanssa kommunikoiminen ja tauko elektronisista laitteista voivat niin ikään auttaa. Parhaan keinon rentoutua löytää oikeastaan vain kokeilemalla, joten kokeile erilaisia keinoja ennakkoluulottomasti!

Oletko harkinnut kotikonttorisi muuttamista mökille, mutta mökki puuttuu vielä?

Tutustu mökkipaketteihin osoitteessa modulhus.fi!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.