Mökkitrendit – Mitä suomalaiset haluavat vapaa-ajan asunnoltaan?

Koronapandemia nosti mökkeilyn suosiota ja kaupunkilaistuneista suomalaisista tuli jälleen mökkikansaa. Myös mökkien varustelun tuli joustaa uusien kotikonttorivaatimusten tieltä. Sähköt, nettiyhteys ja ergonomia tulivat suomalaisille mökeille ennätystahtia.

Vuosi 2021 ei eroa mökkeilyn suhteen edellisestä vuodesta, sillä mökkipaketit menevät kuin kuumille kiville! Lue tämä postaus ja kuulet kesän 2021 mökkitrendejä ja esimerkiksi sen, mitä mökkipaketti maksaa! Rakenna mökki ja aloita kesä 2021 omalla mökkilaiturilla!

 

Mökkitrendit vuonna 2021

Vuonna 2021 mökki ei ole enää välttämättä pieni ja sähkötön mummonmökki keskellä metsää. Usein mökki on kompleksi, johon kuuluu pieni omakotitalo tai muu päärakennus ja saunamökki.

Mökillä on yleensä sähkö vähintään niin, että sitä tuotetaan aurinkopaneeleilla. Mökillä ollaan etätöissä yhä useammin ja laitteet tarvitsevat virtaa. Myös valaistuksesta tai esimerkiksi jääkaapista ei mökkeillessä tingitä.

Sisustustrendien puolesta mökki on kodin tavoin valoisa ja maanläheinen. Mökki ei ole enää se paikka, jonne kaikki vanhat tavarat päätyvät käytöstä poistuttuaan. Mökin sisustukseen käytetään rahaa ja mökistä halutaan tehdä oman ja persoonallisen näköinen. Skandinaavinen ja moderni sisustus valtaa alaa myös mökkeilyn trendeissä. Puu ja luonnonmateriaalit, sekä ekologinen sisustus ovat niin ikään pop.

Suomalaisella mökillä on yhä useammin saunan lisäksi myös palju. Mökille tullaan tekemään töitä ja rentoutumaan. Mökistä onkin tullut ennen kaikkea kakkosasunto tai vapaa-ajan asunto, eikä perinteinen työleiri. Mökkeily on huippusuosittua ja nyt onkin hyvä aika ostaa, vuokrata tai lainata mökki kesäksi!

 

Fritidshus Villa Vårvinga 81kvm Interiör

 

 

 

 

Mitä vuokramökiltä halutaan?

Ymmärrettävistä syistä jokaisella suomalaisella perheellä ei ole mökkiä. Mökkiin liittyy ylimääräistä vaivaa ja kuluja, eikä tällä hetkellä markkinoilla edes ole niin paljon mökkejä, kuin olisi ostajia. Mökkien hinnat ovat kasvussa ja sen vuoksi mökkipaketin ostaminen saattaa tulla kyseeseen. Mökkipaketin voi saada omaksi noin 50 000 eurolla.

Mikäli mökkiä ei halua tai voi ostaa, voi sen myös vuokrata. Mökin vuokraaminen on melko edullista ja vuokramökkejä voi kokeilla eri puolilta Suomea. Vuokraaminen on helppoa, sillä tällöin mökistä ei tarvitse itse pitää huolta. 

Vuokramökiltä halutaan siisteyttä ja toimivuutta ja mökillä tulee olla miellyttävä pihapiiri. Myös lapsille sopiva ranta, eli hiekkaranta, joka ei ole äkkisyvä, nostaa mökin asemaa vuokramarkkinoilla. Vuokramökin tulee olla suhteellisen lähellä lomalaisen kotia tai esimerkiksi jonkin suositun kohteen lähistöllä. Etäisyys kotoa on toki aina suhteellinen käsite.

Vuokramökiltä odotetaan melko korkeaa varustelutasoa ja esimerkiksi palju nostaa mökin kysyntää huomattavasti. Vuokramökiltä odotetaan sitä, että mökkeily on helppoa ja hauskaa ja kaikki toimii kuten pitääkin. Vuokramökkeily onkin hyvä tapa aloittaa mökkeily mikäli omaa mökkiä ei ole.

 

Fritidshus Villa Vårvinga 81kvm Sovrum

Mökille muuttaminen vakituisesti

Koronapandemian vuoksi suomalaisten työskentelykulttuuri on murroksessa. Työt vietiin mökille ja yhä useampi ihminen totesi, että etätyöskentely on kivaa ja se toimii ja että töitä voisi tehdä mökiltä jatkossakin. Alkoi maalle muutto.

Osa mökkiläisistä harkitsi myös vakituista muuttoa mökille ja selvitteli siihen liittyvää byrokratiaa. Loma-asunnon muuttaminen vakituiseksi asuinrakennukseksi vaatii kaavoituksesta riippuen yleensä poikkeamisluvan. Poikkeuslupia myöntävät kunnat ja näin ollen kunta onkin ensimmäinen taho, jonka puoleen kääntyä asiassa.

Poikkeusluvan jälkeen voi anoa rakennuslupaa, jota varten tarvitaan energiaselvitys. Tämän jälkeen tulee selvittää tieyhteydet, jätehuolto ja muut asiat. Kovin vaikea prosessi ei kuitenkaan kaiken kaikkiaan ole, sillä Suomen kanta on muuttunut positiivisemmaksi.

Ota siis ensimmäinen askel ja aloita mökkeily ja vapaa-ajan viettäminen maalla. Mökkeily ei ole ollut ikinä näin trendikästä! 

 


 

Oletko kiinnostunut omasta aidosti muuttovalmiista talosta, mökistä tai piharakennuksesta nopealla toimituksella ja markkinoita edullisemalla hinnalla? 

Suunnittele ja rakenna perheelle talo tai yritykselle konttori helposti Talonrakentajallamme tästä

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.