Rakenna puutarha kaupungin keskustaan

Viherkasvitrendi ja puutarha tuli takaisin jo muutamia vuosia sitten, mutta koronapandemia räjäytti pankin ja opetti ihmiset rakastamaan kukkia ja kasveja. Trendit tulevat ja menevät, eikä se ole mikään ihme. Puutarhanhoito ja esimerkiksi vihannesten tai yrttien kasvatus on kuitenkin nyt erityisen trendikästä ja levinnyt maalta myös kaupunkeihin.

Puutarhanhoito ei vaadikaan enää hehtaareja peltoja ja ämpäreittäin kanankakkaa. Kasvien kasvatus pienesti ja vaikkapa vertikaalisesti asunnoissa, parvekkeilla ja katoilla on nyt in. Lue tästä artikkelista lisää vinkkejä kaupunkipuutarhan rakentamiseen!

modulhus_puutarha_1

Viherkasvit ovat nyt trendikkäitä

Viherkasvitrendi tai jopa -villitys on vallannut Suomen. Pitkän ja simppelin modernin sisustusaikakauden kuumimpiin trendeihin ponnistaneet viherkasvit, kuten huonekasvit ja yrtit ovat tulleet takaisin suomalaisiin koteihin. Nekin kasvit, jotka eivät olleen muodissa enää vuosikymmeniin ovat nyt takaisin ja isoäitien huonekasvien pistokkaat ovat yhtäkkiä kuuma hitti.

Myös oman ruuan kasvatus vaikkapa kasvihuoneessa tai ikkunalaudan yrttitarhoissa on nyt muodikasta. Ekologisuus, omavaraisuus ja yksinkertaisuus ovat moderneja arvoja, joihin istutus ja kasvatus sopivat varsin hyvin. Ruostuneita puutarhan hoidon kykyjä sulatellaan ja YouTube on monen kotiviljelijän apumies. Kaupunkilaisuutta ei enää kuvasta se, että maito tulee purkista ja tomaatit Puolasta vaan pikkuhiljaa Suomen kansa on palaamassa takaisin juurilleen!

Keittiö- tai parvekepuutarha on helppo rakentaa

moduhus_puutarha_2Kasvihuoneet menevät nyt kuin kuumille kiville ja etevimmät kasaavat itse sellaisen vaikkapa vanhoja ikkunoita käyttäen. Oman pihan ja kasvihuoneen puutos ei ole kuitenkaan sellainen asia, jonka kannattaa antaa häiritä, sillä puutarha kuuluu kaikille ja pienessäkin kodissa voi nyt kasvattaa asioita!

Ikkunalautapuutarha on sellainen, jonka voi rakentaa täysin oman kodin vaatimusten mukaan. Periaatteessa tarvitaan vain ikkunalauta, mutta edes se ei ole pakollinen, mikäli kasvit saa muuten valonlähteen alle. Keittiössä voi kasvattaa esimerkiksi erilaisia yrttejä ja vaikkapa salaatteja tai kaaleja. Myös idätys onnistuu näppärästi samalla ikkunalaudalla.

Ikkunalautapuutarhan perustamisessa tulee varmistua siitä, että kasvit saavat ikkunasta riittävästi valoa tai niille voi asentaa oman valonlähteen. Kasvatettavat lajit tulee valita niin, että ne eivät vaadi kovin suurta multa-alaa ja että ne menestyvät muuten sisäpuutarhan lämpötiloissa ja annetussa valon määrässä.

Parvekkeelle voi niin ikään rakentaa pienen keittiöpuutarhan ja parvekkeella voivatkin menestyä lähestulkoon kaikki samat lajit kuin kasvihuoneessa. Parvekkeelle tai sisälle ikkunalaudalle voi valita pienen kaappi- tai laatikkokasvihuoneen, joka pidentää kasvukautta, mutta ympäri Suomen voi myös kasvattaa ilman sellaista. Lajit tulee valita sen mukaan, että ne menestyvät omalla alueella ja omalla parvekkeella ja saavat riittävästi valoa ja multatilaa omasta minipuutarhasta. Toisinaan parvekepuutarhan anti ei ole yhtä monipuolista kuin kasvihuoneessa olisi, mutta kasvattaminen siemenestä kukaksi on yhtä kaikki mukavaa ja opettavaista!

Vertikaalinen puutarha luo uusia mahdollisuuksia

Jos tilaa on vähän tai sitä ei halua muuten haaskata, on kasvattaminen pystysuunnassa aina mahdollisuus. Kasvit voi kasata hyllyille tai esimerkiksi erityisiin pinottaviin ruukkuihin. Vertikaalipuutarhassa voi lisäksi hyödyntää erilaisia seinätelineitä ja muita luovia ratkaisuja.

Vertikaaliviljely on yleistynyt maailmalla parvekkeilla, ikkunalaudoilla ja jopa kerrostalojen katoilla. Yhteispuutarhat ja omat pienet puutarhat ovat huippusuosittuja ja koska tilaa ei aina ole, tulee sitä hakea korkeussuunnasta.

Vertikaalipuutarhassa vain mielikuvitus on rajana! Puutarhassa voi kasvattaa hyötykasveja tai esimerkiksi vaikkapa kesäkukkia. Tärkeintä on se, että rakentaa oman näköisen puutarhan, jossa viihtyy ja joka tuottaa iloa. Puutarhanhoidolla on todettu olevan rauhoittavia ja mielihyvää tuottavia vaikutuksia. Ei siis ihme, että vertikaaliviljely on viimeistään tuonut sen kaikkien ihmisten luokse!


Haaveiletko omasta puutarhasta ja vajasta johon säilöä kaikki puutarhanhoidon välineet? Oletko väsynyt ikkunalautapuutarhaan ja ostanut sen sijaan mökkitontin? Tutustu unelmien piharakennuksiin talonrakennuskoneessa!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.