Sisusta saunasta rauhallinen ja tunnelmallinen keidas

Sauna on suomalaisen kodin ja vapaa-ajanasunnon sydän. Sauna on ollut se paikka, jossa synnytään ja kuollaan ja jossa käsitellään elämän suuret ilot ja surut. Nykyään sauna on se paikka, jossa rentoudutaan, rauhoittaudutaan ja keskustellaan. Saunassa juhlitaan elämää ja tehdään arjesta juhlaa. Saunan tuleekin olla sellainen, joka sopii kaikkiin näihin käyttötarkoituksiin ja joka tarjoaa pakopaikan kun sille on tarve.

Saunan sisustaminen onkin äärimmäisen tärkeää tehdä huolella ja hyvällä maulla, sillä sauna on tila, jossa materiaalien valinnalla ja pintojen suojauksella on erityinen merkitys. Lue tästä postauksesta vinkit rauhallisen ja toimivan saunan sisustamiseen!

Sisusta sauna – Aloita värimaailman valinnalla

modulhus_sauna_sisustus_1Saunan sisustamisessa tulee oikeastaan lähteä siitä, että mittaa käytettävissä olevan tilan ja määrittelee sen, millaista tyyliä lähdetään hakemaan ja mikä on käytettävissä oleva budjetti. Tyylissä pääsuuntausta voidaan hakea saunan käyttötarkoituksesta, mutta myös markkinoilla olevat materiaalit määrittävät suuntaa.

Saunan värimaailma luodaan lauteiden ja paneelien materiaalivalintojen perusteella. Katto ja lattia sulautetaan muuhun värimaailmaan, mutta yleensä projektiin lähdetään juuri lauteiden ja seinämateriaalien valinnalla. Paneloinnin suunnalla voi vaikuttaa saunan yleisilmeeseen, sillä seinäpaneelit voidaan latoa vaakaan tai pystyyn omien toiveiden mukaisesti.

Saunan värimaailman voi ideaalissa tilanteessa sulauttaa muun kodin, tai lähinnä kylpyhuoneen ja pukeutumistilan värimaailmaan, sillä näin ilmeestä saa yhtenäisen. Paneelien ja lauteiden värejä ja sävyjä on monenlaisia, mutta valinnassa ei kannata unohtaa materiaalien muita ominaisuuksia, sillä saunan materiaalit tulee valita vielä huolellisemmin kuin muiden tilojen vastaavat. Lue siitä lisää seuraavasta kappaleesta!

Suosi kestäviä ja laadukkaita materiaaleja

Sauna on se kodin tila, joka on poikkeuksellisen kovassa käytössä, koska kosteusprosentti ja lämpötila nousevat ja laskevat usein ja radikaalisti. Materiaalien tuleekin kestää ja olla samaan aikaan näyttäviä ja käytännöllisiä. Väärällä laudevalinnalla voi tulla esimerkiksi tilanneeksi polttavat lauteet, joilla on epämukava istua.

Puu on usein saunan materiaalivalinnoissa läsnä, vaikka toki uudempia laatta- ja kiviratkaisujakin näkee. Puupinta on kodikas, mutta oikein valittuna ja käytettynä myös tyylikäs ja pitkäaikainen ratkaisu. Saunan puumateriaalit ovat havu- tai lehtipuuta ja materiaalin valinnassa kannattaa ottaa huomioon kunkin puun erityisominaisuudet, kuten vaikkapa lepän huokoisuus ja havupuun kosteudenkesto.

Materiaaleissa ei kannata pihistellä, sillä hyvä ja laadukas materiaali maksaa kyllä itsensä takaisin kestämällä vuosia ja vuosia. Mikään materiaali ei kuitenkaan kestä huoltamatta! Lue seuraavasta kappaleesta vinkit saunan suojaamiseen!

modulhus_juhannus_2

Sauna vaatii suojaa ja huoltoa

Kuten jo edellä totesimme, saunaa tulee hoitaa ja huoltaa. Perustoimenpiteitä ovat esimerkiksi siivoaminen ja toisinaan tehtävät pintakäsittelyt. Saunan pesu onkin yksi tärkeimmistä huoltotoimenpiteistä ja siihen on saatavilla erityisiä aineita ja välineitä.

Saunaa voi sävyttää suojaavilla saunavahoilla ja muurin ilmettä voi raikastaa vaikkapa takka- ja palomuurimaalilla. Nuohoaminen, kiuaskivien latominen ja vaihtaminen ja hyvä tuuletus ovat saunan säännöllisen huollon avaimia.

Innovatiivisia saunaideoita

 Koska jokainen sauna on ennen kaikkea saunojansa näköinen, kokosimme tähän kappaleeseen muutamia huikeita saunaideoita sisustuksen innovaattoriksi:

  • Korvaa pernteisen lauteet jakkaroilla tai nojatuoleilla. Saunassa ei tarvitse enää kököttää vaan voit valita sellaiset istuimet, joissa viihdyt!
  • Luo tunnelmaa valaistuksella. Siirrä valaistus seinälampetista kattoon tai upota se vaikkapa lauteiden alle.
  • Tee mustavalkoinen sauna! Poltettua puuta ja vaaleaa väriä yhdistelemällä saat räyhäkän skandinaavisen saunan, jossa silmä lepää.
  • Leikittele saunalla ja ota se osaksi kodin ”kylpyläosastoa”. Mikäli perinteinen sauna ei kertakaikkiaan ole sinun juttusi, älä pelkää erottautua vaan luo esimerkiksi höyrysauna tai hamam!

 


Oletko täynnä saunaideoita, mutta sauna puuttuu vielä? Tsekkaa Modulhusin talonrakennustyökalu, luo unelmiesi sauna ja tilaa se kotipihaasi jo tänä kesänä!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.