Valitse saunan materiaalit oikein – 4 vinkkiä valintaan

Sauna ja saunan ympäristö on usein kodin tai mökin henki ja pihapiirin katseenvangitsija. Saunassa käyminen on kiinteä osa kulttuuria ja suomalainen rentoutuukin saunassa usein paremmin kuin missään muualla.

Saunan rakentaminen ja sisustaminen oman maun mukaan ja omiin, muuttuviinkin, tarpeisiin muotoilu onkin hyvin tärkeä osa saunakokemuksen luomista. Pelkkä rakentaminen ja sisustaminen edullisimpien tai kauniimpien materiaalien avulla ei kuitenkaan riitä vaan voi tuoda mukanaan ongelmia.

Saunassa oikeiden materiaalien valinta nousee tärkeämpään arvoon kuin muissa kodin huoneissa. Lue tämä postaus ja nappaa vinkit materiaalien valintaan oikein.

modulhus_sauna_materiaalit

Kiuas on saunan sydän – jos sydän ei toimi, nikottelee koko kroppa

Ei ole varmaankaan väärin todeta, että kiuas on saunan tärkein yksittäinen osa, sillä se tuottaa kaiken sen pehmeän lämmön, jota saunasta tullaan hakemaan. Onkin fiksua panostaa kunnolla kiukaan valintaan ja valita sellainen kiuas, joka toimii omassa saunassa ja joka vastaa myös teknisiltä ominaisuuksiltaan saunan tarpeisiin.

Kiukaan  valinnassa on luontevaa lähteä siitä, että valitsee puukiukaan tai sähkökiukaan. Myös kaasukiukaita on nykyään markkinoilla. Puukiuas on aito suomalainen valinta, mutta se ei ole aina paras vaihtoehto. Sähkökiuas sopii näppärästi asuntoihin ja sellaisiin paikkoihin, joissa elävä tuli ei ole vaihtoehto. Sähkökiukaan saa myös “aina valmiina” –mallina ja sen voi ajastaa päälle vaikkapa puhelimella. Sähkökiuas onkin modernin city-ihmisen valinta. Myös paikoissa, joissa polttopuita ei ole tai ne ovat kalliita, saattaa sähkökiuas olla ainoa potentiaalinen vaihtoehto.

Muita kiukaan valintaan vaikuttavia asioita ovat kiukaan teho, joka valitaan saunan koon mukaan ja kylmien pintojen määrä, sillä kylmät pinnat vaativat lisätehoa. Sitten tulevat kiukaan ulkonäkö ja asennustapa ja esimerkiksi mahdollisuus etäohjaukseen ja kivitilan koko. Lisäksi saunan ilmanvaihto kannattaa tsekata samalla kuntoon, jotta kiuas toimii ideaalisti, ja mahdollistaa mukavan saunakokemuksen.

Lauteet – saunan katseenkääntäjä ja pitkäikäinen kumppani

Suomalainen sauna on yleensä pitkälti puumateriaaleista rakennettu, sillä puu ja sauna sopivat yhteen erinomaisesti. Lauteet ovatkin näyttävä sisustuselementti, jonka ympärille koko muun saunan sisustus yleensä sovitetaan. Niillä on kuitenkin myös tärkeä tehtävä, sillä mikäli materiaalin valitsee väärin, saattaa istumisesta tulla tukalaa tikkuisten tai tulikuumien lauteiden vuoksi.

Lauteiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, että lauteiden tulee kestää äärimmäistä kosteutta ja lämpötilavaihteluita. Niiden tulee olla helposti puhdistettavissa ja kuten jo edellä mainitsimme, ne eivät saa kuumua liikaa. Laudemateriaalit ovatkin usein lämpökäsiteltyä puuta, jotka suojakäsitellään vaikkapa vuosittain tai muutaman vuoden välein. Laudemateriaalina toimivat parhaiten lehtipuut, sillä ne eivät eritä pihkaa. Suosituimmat puut ovat haapa ja tervaleppä. Lauteet voi sävyttää haluamaansa sävyyn, joten pelkän värin perusteella puumateriaalia ei kannata valita.

Seinäpaneelit – sisustuksen yhteentuoja ja tunnelman luoja

modulhus_sauna_2Kuten jo edellä kerroimme, saunan sisustus alkaa usein lauteista ja valittua värimaailmaan jatketaan siitä seinämateriaaleihin ja muun muassa kattoon. Toisinaan haetaan toki hamam –tyyppistä kylpyläkokemusta ja käytetään vaikkapa laattaa seinäpaneelin sijasta, mutta kovin yleistä se ei kotisaunoissa vielä ole.

Saunan seinäpaneelien valinnassa on tärkeää valita jo alkuvaiheessa se, haluaako laudan pystyyn vai vaakaan. Yleensä valitaan vaaka, sillä tällöin tarvitaan vain yksinkertainen koolaus ja tilaa ja aikaa säästyy. Pystylaudoitus kuitenkin nostaa suosiotaan osana skandinaavista kotia tai mökkiä. Sauna paneloidaan yleensä lämpökäsitellyllä puulla, mutta myös esimerkiksi sisustusvaneri ja muotoonpuristettu puuviilu tai struktuuripaneelit ovat näyttäviä vaihtoehtoja. Tutustu eri vaihtoehtoihin ajoissa, jotta materiaalivalinta otetaan huomioon jo rakennusvaiheessa!

Lattiamateriaali – ensikosketus saunan tunnelmaan

Saunan lattiamateriaalia ei ajatella ehkä niin usein, kuin muita materiaalivalintoja, mutta se on yhtä kaikki tärkeä osa sisustusta ja käyttökokemusta. Liukas ja kuuma lattia tekee saunakokemuksesta epämukavan, joten oikean materiaalin valinnalla on väliä.

Lattiamateriaalina käytetään usein puuta, sillä se  johtaa huonosti lämpöä. Puun materiaali tulee valita oikein, mutta ennen kaikkea puu tulee käsitellä niin, että se toimii parhaiten lattiana. Lisäksi lattiana voi käyttää erilaisia laattoja, kunhan varmistaa sen, että ne eivät ole liukkaita ja soveltuvat näin saunakäyttöön. Kolmantena vaihtoehtona on rosoinen betoni, jonka voi pinnoittaa tai jättää paljaaksi. Lisäksi betoniin voi lisätä halutessaan vaikkapa lattialämmityksen. Betonin ja vaikkapa epoksin yhdistelmänä saunan lattiasta saa nopeasti näyttävän!


Onko piha- tai mökkisaunasi rakennusta vaille valmis? Tee unelmistasi totta talonrakentajalla!

Modulhus Talot Suomi

Modulhus talot valmistetaan laadukkaimmasta puumateriaalista Ruotsissa, Suomessa, Virossa ja Latviassa vuodesta 2014 lähtien. Suunnittele oma talo, mökki tai huvila Talonrakentaja-työkalun avulla netissä.