Kaikkien lukutoukkien iloksi viime vuosina on ilmestynyt useita mielenkiintoisia elämäkertoja, esimerkiksi viihdekulttuurin, politiikan ja urheilun merkkihenkilöistä. Kirjat tarjoavat kiinnostavia tarinoita ja jännittäviä yksityiskohtia päähenkilöidensä elämästä, ja monet teoksista ovat nousseet todellisiksi bestsellereiksi sekä keränneet kiitosta niin lukijoiltaan kuin kriitikoiltakin. Tässä artikkelissa paneudumme viime aikojen parhaisiin elämäkertoihin, jotka todellakin ovat lukemisen arvoisia.
Selvitymistarinoita
Minä Zlatan Ibrahimovic
Yksi niistä kirjoista, joihin urheilunystävien kannattaa tarttua, on vuonna 2015 ilmestynyt ”Minä Zlatan Ibrahimovic”. Teos kertoo jalkapallotähden osin karunkin elämäntarinan ja valottaa terävästi, mitä ammattijalkapalloilun kulisseissa tapahtuu.
Vuonna 1981 syntynyt Zlatan Ibrahimovic on valittu Ruotsin parhaaksi jalkapalloilijaksi peräti kymmenen kertaa. Elämänkerran on kirjoittanut David Lagercrantz ja se on kuunneltavissa myös äänikirjana.
Fight Back
Jos haluat lukea koskettavan ja tunteita herättävän selviytymistarinan, kannattaa tarttua vuonna 2015 julkaistuun ”Fight Back” -omaelämäkertaan. Se kertoo freestylehiihtäjä Pekka Hyysalon tarinan. Menestynyt urheilija joutui vuonna 2010 vakavaan hyppyonnettomuuteen, jonka seurauksena hän sai vaarallisen aivovaurion ja oli koomassa useita viikkoja.
Kaikista ennusteista huolimatta Hyysalo käveli jo puolen vuoden päästä. ”Fight Back” on kertomus uskomattomasta sinnikkyydestä ja sisukkuudesta, mutta myös siitä, miten elämä voi muuttua vain hetkessä. Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi ja vuoden turkulaiseksi valittu mies on perustanut vammautumisensa jälkeen Team FightBackin. Yhtiö tukee urheilussa päänsä loukanneita tai muuten vammautuneita ihmisiä.
Aki Hintsa – Voittamisen anatomia
Urheilun parissa liikutaan myös Oskari Saaren kirjoittamassa elämäkerrassa ”Aki Hintsa – Voittamisen anatomia” (2015). Teos kertoo miehestä F1-mestareiden takana: Aki Hintsasta, joka toimi Formula 1:ssä 11 vuoden ajan varikkolääkärinä ja valmentajana. Teoksessa päästään kurkistamaan formulamaailman kulisseihin sekä lukemaan Hintsan toimintametodeista, joita ovat hyödyntäneet esimerkiksi kansainväliset huippujohtajat.
Aki Hintsa syntyi vuonna 1958 Soinissa ja menehtyi vain 58-vuotiaana pitkän syöpäsairauden uuvuttamana. Hänen hautajaisiinsa osallistui muun muassa Lewis Hamilton. Formulalääkäriuransa ohella mies toimi myös Suomen Olympiakomitean lääkärinä. Lisäksi hän toimi lähetyslääkärinä Etiopiassa 1990-luvun loppupuolella. Urheiluvaikuttajan tytär on Lotta Hintsa, joka voitti Miss Suomi -kilpailun vuonna 2013.
Antti Tapani
Vaikka rakastettu laulaja Antti Tuisku ei ole ehtinyt täyttää vielä neljääkymmentäkään, on artistista kirjoitettu elämänkerta jo nyt – eikä suotta! ”Antti Tapani” -kirja ilmestyi elokuussa 2018, ja teos oli heti jättimenestys niin fanien kuin muiden lukijoidenkin keskuudessa. Kirjan ovat kirjoittaneet Antti Tuisku, Anton Vanhamajamaa sekä Antti Aro.
Antti Tuisku pongahti koko kansan tietoisuuteen suositus Idols-kilpailusta vain 19-vuotiaana. Miehen ura on ollut nousujohteinen, ja nykyään hän on suositumpi kuin koskaan. Antti Tuiskun ensimmäinen levy – joka saikin osuvan nimen ”Ensimmäinen” – ilmestyi vuonna 2004. Tämän jälkeen mies on levyttänyt ahkerasti, hänen viimeisimmät levynsä ovat:
- ”Valittu kansa” (2020)
- ”Anatude” (2017)
- ”En kommentoi” (2015)
- ”Toisenlainen tie” (2013)
Julkkis-Antti on kaikille tuttu, mutta ”Antti Tapani” -teos kertoo, millainen henkilö julkisuuskuvan takana piilee. Antti Tuisku on varjellut aiemmin tarkasti yksityisyyttään, joten elämänkerrasta opitaan tuntemaan aivan erilainen Antti.
Elämänkertaa voidaan suositella myös muille kuin Tuiskun faneille, sillä se kertoo monista vaikeista ja liian monia koskettavista teemoista, kuten koulukiusaamisesta, hankalista seurustelusuhteista ja läheisriippuvuudesta. Teos on kertomus ihmisestä, joka ponnistaa Siwan kassalta yhdeksi Suomen ykkösartisteiksi voitontahtonsa, peräänantamattomuutensa ja analyyttisen itsensä kehittämisen ansiosta.
Kirjassa kerrotaan myös musiikkimaailman raadollisuudesta ja siitä, miltä tuntuu joutua epäilyjen ja ivan kohteeksi. Pahimmillaan keikoilla lavalle satoi pulloja, ja media revitteli häpeilemättä.
Mielenkiintoisia elämäkertoja naisista
Elämäkertakirjallisuutta on kritisoitu paljon siitä, että se on hyvin miesvoittoista. Erityisesti naiset haluavat lukea myös omasta sukupuolestaan, sillä naiselänkerrat voivat tarjota enemmän samastumispintaa. Ja ovathan naisten elämät totta kai aivan yhtä mielenkiintoisia kuin miestenkin.
Naiset joita ajattelen öisin
Tätä taustaa vasten yksi mielenkiintoisista elämänkerroista on Mia Kankimäen ”Naiset joita ajattelen öisin” (2018). Se kertoo nelikymppisen perheettömän naisen matkasta Afrikan savanneille ja renessanssitaiteen Italiaan.
Hänen inspiraationaan ovat historialliset seikkailija-, taiteilija- ja tutkimusmatkailijanaiset, joista ei historiankirjoista juuri mainintoja löydy. He olivat kuitenkin todellisia rajojen rikkojia aikoina, joina matkustavat naiset olivat harvinaisuus. Kauniisti kirjoitettu kirja on myös lumoava matkakertomus.
Viimeinen tyttö
Naisnäkökulmaa on luvassa myös vuonna 2018 ilmestyneessä Nadia Muradin kirjoittamassa elämänkerrassa ”Viimeinen tyttö”. Kyseessä on häkellyttävä ja rankka kertomus, joka ei jätä varmasti ketään kylmäksi. Loppujen lopuksi se on kuitenkin myös selviytymistarina: se kertoo, miten Murad onnistui pakenemaan seksiorjuudesta.
Muradin mukava ja rauhaisa elämä mullistui täysin, kun Isis valloitti hänen kotikylänsä naisen ollessa 21-vuotias. Tavallinen elämä muuttui hetkessä painajaiseksi. Terroristit tappoivat Muradin koko perheen ja Murad itse kaapattiin seksiorjaksi. Teoksesta tekee tärkeän myös se, että Muradin tarina ei ole valitettavasi ainutkertainen. Samanlainen kohtalo on ollut myös muilla alueen naisilla ja tytöillä.
Minun tarinani
”Minun tarinani Michelle Obama” (2018) kertoo yhdestä aikamme ikonisimmista naisista. Michelle Obama kertoo muistelmissaan, millaista on ollut olla Yhdysvaltojen ensimmäinen nainen ja maan kaikkien aikojen ensimmäinen mustaihoinen presidentin puoliso. Omaelämäkerta kertoo naisen elämästä aina hänen lapsuudestaan alkaen sekä hänen kokemastaan tasapainoilusta äitiyden ja työelämän vaatimusten välillä. Lisäksi kirjasta päästään totta kai lukemaan kiehtovia tarinoita vuosista Valkoisessa talossa, jota hän järjestelmällisesti kehitti lämminhenkisemmäksi ja tasapuolisemmaksi paikaksi.
Michelle Obama tunnetaan myös työstään naisten ja tyttöjen oikeuksien puolestapuhujan, mikä kuultaa kirjassa. Elämänkerta on hyvin vaikuttava lukukokemus, joka auttaa ymmärtämään paremmin yhdysvaltalaista poliittista kulttuuria. Teos on saatavilla myös e- ja äänikirjana.
Veitola
Naisenergiaa on luvassa myös Maria Veitolan omaelämäkerrassa ”Veitola” (2018). Televisiosta ja kirjoituksistaan tuttu nainen avaa teoksessa elämäänsä rohkeasti ja avoimesti. Veitolaan on suhtauduttu osin hyvin ristiriitaisesti. Toisaalta hän on ollut median jalustalle nostama fashionista, toisaalta hän on joutunut mediassa hurjan riepottelun kohteeksi.
Kirja paljastaa toimittajan eri puolet: vahvuuden sekä herkkyyden ja haavoittuvuuden. Karismaattisen mediapersoonan elämänvaiheet ovat osin karuakin luettavaa. Nainen on joutunut kärsimään niin syömishäiriöstä kuin kroonisesta migreenistä. Teoksessa kerrotaan myös siitä, miltä tuntuu, kun on ollut aluksi vapaaehtoisesti lapsettomien naisten idoli, ja tämän jälkeen tekeekin päätöksen ryhtyä nelikymppisenä äidiksi.
Odotetuimpia urheiluelämänkertoja
Tuntematon Kimi Räikkönen
Vuonna 2018 julkaistua ”Tuntematon Kimi Räikkönen” -elämänkertaa odotettiin innolla – onhan Räikkönen yksi Suomen menestyneimmistä ja kuuluisimmista urheilijoista. Kirjan kirjoittaja on huippusuosittu Kari Hotakainen. Tuottelias Hotakainen on voittanut yhden Finlandia-palkinnon ja ollut ehdokkaana peräti neljällä muulla kirjallaan. ”Tuntematon Kimi Räikkönen” -kirjasta tulikin todellinen suurmenestys.
Se on Suomen kaikkien aikojen myydyin urheilukirja. Kirjan ilmestyessä sadat ihmiset jonottivat kauppakeskus Kampissa päästäkseen ostamaan teoksen ja kirjastojen varauspyynnöt nousivat tuhansiin. Elämäkerta julkaistiin yhtäaikaisesti sekä suomeksi että ruotsiksi, lisäksi sen käännösoikeudet on myyty 12 maahan. ”Tuntematon Kimi Räikkönen” -teoksen englanninkielisestä käännösoikeudesta maksettiin ennätyksiä rikkonut kauppahinta.
Vuonna 1979 syntynyttä Kimi Räikköstä pidetään Suomen kaikkien aikojen menestyneimpänä F1-kuljettajana. ”Tuntematon Kimi Räikkönen” -kirja avaa lukijalle, miten vaatimattomista oloista lähtenyt Räikkönen on onnistunut luomaan tiensä urheilumaailman huipulle. Lisäksi teoksessa kerrotaan hänen perheestään ja vapaa-ajastaan sekä miehen elämään mahtuneista dramaattisistakin hetkistä.
Vaikka pääpaino on urheilutähden omissa kertomuksissa, saavat kirjassa äänensä kuuluviin myös esimerkiksi muut Formula 1 -kuljettajat, mekaanikot, tallipäälliköt sekä Räikkösen manageri, ja tietenkin myös miehen äiti, vaimo, veli ja luottoystävät. ”Tuntematon Kimi Räikkönen” avaa, mitä F1-tallien kulisseissa tapahtuu, mutta sopii humoristisen ja liikuttavan kirjoitustyylinsä ansiosta myös niille, joita moottoriurheilu ei kiinnosta.
Jere
Suurella innolla odotettiin myös värikkäästä yksityiselämästään tunnetun jääkiekkoilija Jere Karalahden elämäkertaa. ”Jere”-kirja ilmestyi lokakuussa 2017, ja mediakohu vain yltyi teoksen julkaisemisen jälkeen. Toimittaja Aki Linnanahteen kirjoittamassa elämäkerrassa on nimittäin aineksia useampaankin juorulehden juttuun.
Teoksessa kerrotaan hyvinkin avoimesti muun muassa urheilusankarin päihteidenkäytöstä. Mies ei peittele myöskään päihteidenkäytön mukanaan tuomia muita ongelmia, kuten rikollisuutta ja talous- ja terveysvaikeuksia. Päästään kirjassa toki lukemaan myös Karalahden päätyöstä, eli hänen matkastaan jääkiekon huipulle. Vuonna 1975 syntynyt, pelaajauransa Helsingin IFK:ssä vuonna 1993 aloittanut Karalahti ehti uransa aikana pelata niin Suomen maajoukkueessa, KHL:ssä, Liigassa kuin NHL:ssäkin. Kirjassa pääset käymään tämän polun läpi Jeren kanssa.
Kiira
Mielenkiintoisten urheilijaelämäkertojen joukkoon kuuluu ehdottomasti myös ”Kiira” (2018). Jere Nurmisen kirjoittama teos kertoo menestyneen taitoluistelijan Kiira Korven rankan ja avoimen kasvutarinan. Lahjakkaan urheilutähden elämää ovat leimanneet tinkimätön kunnianhimo ja ankara harjoittelu, mutta myös valtavat paineet ja elämänvaiheet, joissa oma usko on uhannut loppua.
Kiira Korpi syntyi vuonna 1988 Tampereella ja hän voitti uransa aikana suomenmestaruuden viidesti. Korvella on myös kolme EM-mitalia. Lisäksi nainen on valittu vuonna 2006 Suomen positiivisimmaksi henkilöksi. Nykyään nainen opiskelee psykologiaa Yhdysvalloissa. Eläväisesti kirjoitetussa teoksessa voit kurkistaa, mitä valtavan menestyksen saavuttamiseen on vaadittu ja tutustua Kiiran tuntemattomampaan puoleen.
Tunnetut suomalaiset
Loiri
Vuonna 2019 ilmestynyt ”Loiri” kertoo luonnollisestikin yhdestä Suomen suosituimmasta ja lahjakkaimmasta viihdetaiteilijasta: Vesa-Matti Loirista. Teoksen on kirjoittanut televisiostakin tuttu menestyskirjailija Jari Tervo, joka on aikaisemmin keskittynyt kaunokirjallisuuteen. Loiri on Suomen mittakaavassa varsin poikkeuksellinen henkilö, joka on tehnyt vaikuttavan uran niin arvostettuna näyttelijänä kuin muusikkona.
”Loiri”-teosta on odotettu todella innolla, sillä taiteilija on aiemmin kieltäytynyt osallistumasta elämänkertojen tekoon. Nyt miehen mieli on siis muuttunut, ja ”Loirista” päästään lukemaan mielenkiintoisia tarinoita sekä aiemmin pimentoon jääneitä tietoja taiteilijan vaiherikkaan elämän varrelta. Esimerkiksi seksiseikkailuilla tai päihteidenkäyttökertomuksilla ei tässä taitavasti kirjoitetussa teoksessa kuitenkaan mässäillä.
Vesa-Matti Loiria pidetään yleisesti yhtenä Suomen laaja-alaisimmista viihdetaiteilijoista. Hän kuuluu levymyynniltään maamme myydyimpien sooloartistien joukkoon, ja näyttelijänäkin hän on ollut rakastettu jo vuosikymmenien ajan. Loiri on näytellyt niin teatterissa, elokuvissa kuin televisiosarjoissakin. Ehkä parhaiten hän on jäänyt suomalaisten mieleen Uuno Turhapuro -hahmostaan.
Ottaen huomioon, miten pitkä ura miehellä on takanaan, ei ole ihme, että ”Loiri”-kirja on aikamoinen järkäle. Sitä lukiessa ei pääse kuitenkaan pitkästymään, sillä Tervo onnistuu tarinan kuljettelussa erinomaisesti. Vesa-Matti Loirin viimeisin albumi on Pyhät tekstit vuodelta 2016 ja hänen viimeisin televisioproduktionsa oli vuonna 2015 ”Loirinuotiolla”. Loiri on näytellyt esimerkiksi seuraavissa elokuvissa:
- ”Noin 7 veljestä” (1968)
- ”Uuno Turhapuro” (1973)
- ”Pahat pojat” (2003)
- ”Mestari Cheng” (2019)
Jos Loiri oli pitkään odotettu elämäkerta kulttuurin ja viihteen saralta, oli ”Paranoidi optimisti” puolestaan vuoden 2018 odotetuin bisnes- ja johtamiskirja. Risto Siilasmaasta kertovan teoksen on kirjoittanut mies itse yhdessä Catherine Fredmanin kanssa.
Nokian hallituksen puheenjohtaja ja F-Securen perustaja Siilasmaa kuvaa ”Paranoidissa optimistissa” Nokian kehitystä aina siitä lähtien, kun hän liittyi yrityksen hallitukseen vuonna 2008. Kirja on kulunut monien lukijoiden käsissä myös siitä syystä, että Siilasmaa avaa teoksessa todella mielenkiintoisella tavalla omia näkemyksiään sekä teknologiabisneksestä ylipäätään että johtamisesta. ”Paranoidia optimistia” voikin pitää suorastaan pakollisena luettavana kaikille johtamisesta sekä talouselämästä kiinnostuneille.
Paranoidi optimisti
”Paranoidissa optimistissa” päästään lukemaan Nokian vaikeista vuosista, ja miten Siilasmaa onnistui nostamaan yrityksen uuteen kukoistukseen. Vaikka Nokia kävi lähellä lopullista tuhoa, onnistui se nousemaan lopulta takaisin huipulle. Nokian tarinassa on paljon opittavaa myös muille.
Teoksessa kerrotaan työkaluja muutoksen ja kriisien keskellä selviytymiselle ja miten uusia vaihtoehtoja pystytään etsimään. Siilasmaa korostaa myös sitä, miten jatkuvan muutoksen keskellä on tärkeätä pysyä jatkuvasti valppaana. Kirjan nimeenkin päässyt paranoidi optimisti on nimitys Siilasmaan johtamisen filosofialle. Optimismia tarvitaan, jotta isoihin muutoksiin uskalletaan ryhtyä. Epäluuloisuuskin on hyvästä. Kun onnistuu näkemään mahdolliset huonot vaihtoehdot ja riskit ennalta, niitä pystyy myös ennaltaehkäisemään.
Miehiä rikosten takana
Keisari Aarnio
Rikokset kiehtovat monia, ja elämäkertojen joukosta löytyy tarinoita myös miehistä rikosten takana. Yksi viime vuosien kohutuimmista ja seuratuimmista rikosvyyhdistä alkoi, kun ”sankaripoliisi” Jari Aarniota alettiin epäillä alamaailman johtajaksi. ”Keisari Aarnion” (2017) ovat kirjoittaneet Helsingin Sanomien palkitut rikos- ja oikeustoimittajat Susanna Reinboth ja Minna Passi.
He alkoivat tutkia Aarnioon ja huumepoliisiin liittyneitä erikoisia kuvioita jo ennen kuin poliisi aloitti varsinaisen esitutkintansa. ”Keisari Aarnio” pohjautuukin syvälliseen tutkimus- ja selvitystyöhön. Kirjaa varten toimittajat ovat käyneet läpi kymmeniä tuhansia sivuja erilaisia asiakirjoja sekä haastatelleet noin sataa ihmistä. ”Keisari Aarnio” on kokonaisuudessaan hieman yli 400-sivuinen teos.
”Keisari Aarnio” on kuitenkin niin mielenkiintoinen ja taitavasti kirjoitettua, että se tulee ahmittua nopeasti. Vuonna 1957 syntynyt Jari Aarnio aloitti poliisinuransa vuonna 1979 Helsingin järjestyspoliisissa. Hän siirtyi muutaman vuoden päästä huumerikospuolelle. Miehen ura oli heti alusta asti sangen nousujohtoinen, hän eteni komisarioksi todella nopeasti. Aarnio valittiin vuoden poliisiksi 1987 ja kymmenkunta vuotta myöhemmin hän sai poliisin ansioristin.
Aarnio alkoi johtaa Helsingin huumepoliisia vuonna 1999. Ensimmäiset Aarnioon kohdistetut rikosepäilyt tulivat tietoon vuonna 2007, mutta tutkintavankeuteen hänet määrättiin vasta loppuvuodesta 2013. Kirja esittelee Aarnion persoonaa ja häntä vastaan nostetun rikosjutun taustoja sekä johdattaa lukijansa maamme vakavimman virkarikos- ja huumeoikeudenkäynnin kulisseihin.
Immu
Rikosten ja rikollisten maailmaan tutustuttaa myös vuoden 2019 loppupuolella julkaistu ”Immu”. Teos kertoo Cannonball MC -moottoripyöräkerhossa vaikuttaneen Mika ”Immu” Ilmenin tarinan. Kirjan on kirjoittanut pitkänlinjan rikostoimittaja Jarkko Sipilä, joka tunnetaan myös dekkarikirjailijana ja MTV:n rikostoimituksen päällikkönä. Ilmenin elämäntarina on erittäin mielenkiintoinen.
Mies on ollut yksi Suomen ensimmäisistä vapaaottelun ammattilaisista, ja hän on ollut perustamassa CAGE-vapaaotteluorganisaatiota. Urheilu kuului Ilmenin elämään pienestä pitäen, ja kamppailulajitaidot olivatkin välillä tarpeen hänen työssään yökerhojen ovimiehenä. Vantaalla kasvanut Ilmen oli joutunut pitämän puoliaan nyrkein jo lapsuudessa. Väkivalta ja rötökset olivat siis tuttuja jo ennen kuin häntä pyydettiin Cannonballin jäseneksi.
Cannonball MC on suomalainen moottoripyöräkerho, jonka keskusrikospoliisi on määritellyt järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi. Ryhmän jäseneksi voi päästä ainoastaan jäsenen suosituksen kautta ja tätä kautta Ilmenkin liittyi kerhoon vuonna 2007. Vai muutamassa vuodessa hän nousi Cannonballin asekersantiksi.
Vuonna 2012 Immu oli Itä-Helsingissä kauppareissulla, kun kypäräpäiset ja suojakilvillä varustetut poliisit saartoivat miehen ja pidättivät hänet. Miehen tie vei vankilaan, ja Ilmen sai vuonna 2014 kymmenen vuoden tuomion järjestäytyneestä rikollisuudesta ja huumekaupan rahoittamisesta. Hän vapautui vankilasta vuonna 2018 ja vannoo rikollisten päivien olevan nyt ohi. Kirja kuljettaa lukijan kaikkien näiden tapahtumien läpi ainutlaatuisesta parannuksen tehneen rikollisen näkökulmasta.
Yhteenveto
Kuten tästä jutussa on nostettu esiin, lähivuosina on ilmestynyt monia erittäin mielenkiintoisia elämäkertoja. Mikä parasta, genre on hyvin monipuolinen: kirjojen sivuille on päätynyt hyvin erilaisten ihmisten tarinoita. Kiinnosti sinua sitten urheilu, viihdemaailma, rikollisuus tai politiikka, löydät varmasti mieluisen teoksen luettavaksesi. Ja kuten jo Jörn Donner aikoinaan totesi: ”Lukeminen kannattaa aina.”
Elämänkerrat tarjoavat niin viihdettä, uutta tietoa kuin uusia näkökulmiakin. Jos et ole lukuihminen, nykyään lähes kaikki kirjat ilmestyvät myös äänikirjoina. Suomen kattavan kirjastojärjestelmän ansiosta lukeminen ei ole myöskään rahasta kiinni: kannattaakin tutustua lähikirjaston valikoimiin. Hyvä kirja on erinomainen tapa ottaa hieman omaa aikaa itselle ja rentoutua hektisen elämän keskellä.
Leave a Comment